Skip to content

Byavis 14- Storbyn

maj 17, 2011

Klicka på bilderna!!

1542-års skattebönder var, Iogan i Storebin, Siurdh i Storebin, Lars Olsson i Storebin, Brinol i Storebin och Per Spelleman i Storebin. I Hälsinglands äldsta skattelängd (Stefan Brink) förekommer en ”per speilsson i Hå”. ”Hå är uppenbarligen ett äldre namn på Storbyn” skriver Brink.

Googlar namn på namnet Hå ser man en teori om att det skulle kunna betyda ”en säckformig utvidgning av ett vattendrag”. Ja, varför inte, Storbyängarna sluttar ned mot Delångersån som där mötte den då befintliga havsviken. Nuvarande grannby Mellanbyn som inte fanns namngiven i första skattelängderna var antagligen då en del av Storbyn (mitt amatörmässiga antagande).

Har sett någonstans att det minsta rustningsdistriktet för skeppslag  till kungen kallas Hå. Detta får framtida Idenorsforskare reda ut!

     

Här börjar Delångersbygden. ”Del” av Dellen och ”ånger” av den forna havsviken. Jag tro att sockennamnet en gång var tänkt att bli Delånger och med en liten träkyrka vid ”Kyrkrena”, gamla vägen till Hamre. Vi har ju Enånger, Njutånger, Harmånger. Ja, varför inte?

Vi möts av Delångersgården, den forna nykterhetslogen och senare bönhuset nu bygdegården. Till höger går vägen ned mot Sveden där de första gårdarna också tillhör Storbyn. Till vänster på bilden ser vi likboden.

1837 brann byns tre stora hemman ned men byggdes upp. Nr 2 ”Alséns” flyttades ut på ängarna mot Holm vid laga skiftet.

”Nordins” tidigare ”Rolins” osv. Och bakom skymtar ”Jankens Johaneses” gård.

Efter de 20 år som gått sedan korten togs kan en hel del förändringar noteras.Längst upp ”Courages” senare ”Ulinders” eller ”Tomtlunds” (som bara hyrde där för 50 :- på år!). Byggt till kronobåtsman Hans Courage i mitten av 1700-talet. Nu under full upprustning.  Th.  längst upp baptistbönhuset byggt 1882, nu förråd. Tv. i mitten ”Svenssons” som är byns äldsta hus också det byggt till en båtsman Courage på tidigt 1700-tal. Nu påbyggt. Th. ”Åkerlunds” båtsmanstorp byggt 1829 till Båtsman Nyvik, påbyggt 1886 till kronobåtsman Carl August Åkerlund nu ägt av hans dotterdotterdotter Lisa. Förrådet rivet. Och däremellan paret Aronssons nu ombyggda sommarhus byggt 1967.

Vanadis, det fartyg båtsman Åkerlund seglade med.

Nederst på kortet ovan har vi ”Anunds” senare ”Schillings” och nu ”Turås” som säljer och bygger nytt i Hamre (maj 2011). Den stora ladugårdsbyggnaden är nu borta.

   

Nog minns vi kiosken i Storbysvängen!

”Svedbergs” sedan många år rivna gård som låg mellan nuvarande Blomqvists och Larssons.

Granne med Svedbergs bodde Karlssons. Här 1970 Selma Karlsson (1880-1973) med sönerna Edvin och Johan och sonsonen Martin.

Och så lite ortsbor vid bönhuset på sent 1910-tal.

Hudiksvalls PRO på hemlig tur i Idenor. Här vid Åkerlunds båtsmanstorp i Storbyn. Baptistbönhuset th på nedre bilden.

 

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. maj 17, 2011 6:12 e m

    Längtar till sommaren nu..som bara den! Storbyn here we come!

  2. maj 17, 2011 7:31 e m

    ”Har sett någonstans att det minsta rustningsdistriktet för skeppslag till kungen kallas Hå. Detta får framtida Idenorsforskare reda ut!”

    …..får väl ta tag i det framöver då. ;D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: