Skip to content

Från flydda tiders Idenor del 1 – ”Faster Johannas memoarer” del 2

juni 5, 2011

När jag återigen läser dessa memoarer inser jag värdet av dem. Ett ”sanningsvittne” som själv upplevde bygden från 1860-talet fram till sekelskiftet. Delångersbygdens första affärer, begynnande postgång, den första telefonen, båtresorna med Sylfid  mm. mm.

Johanna skriver att gården i Mellanbyn såldes för 500:-. Den kom senare att bli Wasbergs, för vilka det brann 1935. Gården låg till vänster vid Bergebackens början.

Wasbergs sätter potatis. Uppe i backen ser vi ”Berglöfs” som senare blev ”Arboréns”.

Filialen vid Åmynningen låg strax väster om nuvarade bro vid Enocksnäs. Alltså inte på Anderssons tomt som vi tidigare trott. Arne Anderssons efterforskningar bekräftade detta.

Det är entreprenörer av Nybergs kaliber vi skall värna om även idag. Människor med driv som skapar arbetstillfällen!

Lustturer till Näsviken, dåtidens charterresor. Kägelspel på Fredens Kulle och båtresor med ångaren Sylfid. Men den ”beryktade strömmingen” på Kråkön med kokningstid på två timmar, vad var det? Blev den inte väldigt lös undrar en specialist på färdigmat!

Så såg det ut på Kråkön. Kort från Lennart Ersson. Se Anders Skoglunds kommentarer till detta kort under ”Faster Johannas memoarer del 1” här nedan!

Och så Sylfid vid kajen. Från sockenbilder.

Johanna skriver att Hybosågen nu började byggas alltså är vi i slutet av 1880-talet. Ramarna flyttades från Hamresågen till Hybo och även bostadskasernen.

Mästerlotsen, predikanten, ”tandläkaren”, spelmannen Per Erik  Idén kan man berätta en hel del om. Men det får bli vid ett annat tillfälle. 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: