Skip to content

Fågelviken

juni 21, 2011

Klicka på bilderna!!

Om denna vik kan man läsa i ”Från flydda tiders Idenor del 6”.

Där i det forna sundet lät C.P.Skalin år 1875 bygga en ångsåg. Han hade då året dessförinnan gått i konkurs på Saltvikssågen som han byggde 1873. Tydligen en handlingens man! Han byggde en herrgård och en arbetarkasern vid viken. Men tyvärr 1877 gick han i konkurs även här.

Eftersom det tydligen inte finns några foton på sågen har jag gjort en skiss över området. Vi vet var sågen och brädgården låg. Kasern och herrgård finns ju fortfarande  kvar. Sågen brann ned 1892 men försäkrad för 30 000:-

Kvarvarande rester, på övre bilden grundstenar till sågen och på den nedre rester av den stenade kanalen mellan inre och yttre viken.

Det gula huset är ”Herrgården” eller ”Sjuksystrarnas” som den länge kallats. Gården brann ned  1979 men byggdes upp. Försäljning hotar nu av ekonomiska skäl enligt uppgifter i pressen.

1943 köpte kände överläkaren Knut Hallberg gården med avsikt att överföra den till en stiftelse och som semesterhem för sjuksköterskor i Hudiksvall. Ett antal kända familjer i bygden bidrog med pengar.

Från fornstora dar!

Från tiden då fartygen ankrade upp i viken för att lasta trävaror.

Sven Magnus Jonsson med sin stuga på Malmudden i bakgrunden (det var stugan jag fokuserade på!) sittande i min båt dagen före båtuppdrag hösten 2005. I skrivande stund 2011-06-21, fyllande 78 år!! Det Sven inte vet om området är inte värt att veta.

Avslutar med en mycket tragisk historia från Fågelvik. Läs och gråt!

 

Per Olsson, bonde på ”Lars-Lars-gården” i Hamre, råkar vara min frus farfars far. Därav kvittot i vår ägo.  Han fick tydligen socknens uppdrag att förse flickan med en klänning och ett par skor 18/12 1890. Fem månader senare dör hon och hennes lillebror i difteri.

HT 169

”Sjuksystrarnas”, Svedbergs idag 2013-08-27.

Annonser
3 kommentarer leave one →
  1. juni 22, 2011 10:06 e m

    Lars Lars-gården..är det inte det bomärket jag har runt halsen? ;D

  2. april 9, 2014 6:52 e m

    Skulle Du kunna tänka , starta en kurs i gammelväla ?

  3. april 10, 2014 5:31 f m

    Ja Du Jan-Olof, jag är ju själv från ”gammelväla” och har nog pratat färdigt de senaste 25 åren! Håller mig till skrivandet numera. Yngre får ta över!!.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: