Skip to content

Schjörling, ”Länsman sôm kom båscht” i Delsbo!

juni 30, 2011

Klicka eller dubbelklicka på bilden.

Lars Schjörling var komminister i Idenor 1840-1869. Han och fru Katarina Kristina hade sex barn, de två första dog före två års ålder. De övriga tre ser Ni i ovanstående sammanställning  som är upprättad av de som undertecknat.

Schjörlings namnteckning i kassabok över Grinnöns utarrenderande.

Begreppet enligt rubriken är ju riksbekant men få känner nog till att länsman var född i Idenor och son till prästen Lars Schjörling. Sonen Johan Gustaf Schjörling kom till Delsbo som länsman redan 1874 då 24 år gammal. 1877 blev han inblandad och avslöjad i ett försäkringsbedrägeri tillsammans med en skräddare. Han var då gift och far till två barn födda 1875 och 1877.

Skammen och det hotande straffet fick honom att fly landet. I en tidningsnotis kan man läsa att han per hästskjuts via Ytterhogdal tagit sig till Trondheim och därifrån vidare till USA och Texas. I Ytterhogdal hade han övernattat vid en bondgård i Huskölen vilket måste ha varit på min morfars eller morfarsfars gård. Schjörlings kompanjon skräddaren dömdes till ett långt fängelsestraff.

I USA träffade länsman en ny kvinna, även hon härstammande från Delsbo, gifte sig och fick ytterligare fem barn varav två dog i späd ålder. På 1980-talet kom ättlingar till länsman till Sverige och sökte sina rötter. Därmed avslöjades historien. 1999 kom släktforskande ättlingar till Idenor och fick se kyrkan och prästgården (Därav rubriken på släktutredningen).

Dottern Sigrid gifte sig med sin konfirmationspräst Aaron Segerhammar. Deras son Carl Segerhammar blev biskop i Lutherska kyrkan i USA. Ättlingar är nära vänner med förre ärkebiskopparet i Sverige, Weman och har besökt dem i Uppsala.

Prästsonens agerande var ju föga rakryggat men gav upphov till ett välkänt talesätt. (Åke Nygren i Fredriksfors kan det mesta om denna historia).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: