Skip to content

Storbyn igen!

april 5, 2012

Storbyn för 3:e gången! Tidigare inlägg den 17 maj -11 och 24 feb. -12. 

Jag besökte Astrid Sjöman (för oss äldre Asta Schilling) i Hudiksvall  idag och tog en bild på nedanstående flygfoto från 50-talet (flygfotograf sökes!) över Storbyns tre hemman. Jag har ju skrivit om dessa hemman tidigare men skall komplettera. Vi ser här längst ned ”Anunds – Schillings”, längst upp ”Rolins – Nordins” och till höger ”Jankens Johannes – Nybergs”. Längst upp till höger ser vi Bror och Eva Nybergs växthus.  MEN mellan Anunds och Rolins låg fram till laga skiftet på sent 1800-tal ytterligare en gård med en speciell historia. 

Klicka på bilderna!!

Storbyn 2, ”Per Anners” (Per Andersson f1686) var släktgård i många generationer fram till den 4 feb. 1778 då den såldes av Jon Perssons dotter Brita Jönsdotter och hennes man Nils Persson från Trönö som för övrigt var bror med en av mina stamfäder i Trönö. Köpare var Inspektor Engman med fru Anna Christina Forslöf då närmast kommande från just Trönö.

  Slutet av ett omfattande köpekontrakt som visar Säljare och köpare samt ett stort antal vittnen. Samma år dör dock Engman!  

I  husförhörslängden ovan ser man att änkan gift om sig 1784 med komministern här i Idenor Eric Ekerström. Han blev känd för sitt spritmissbruk och var på väg med att bli uppsagd vid sin död 1790. Gamla byvägen mellan Storbyn och Hamre kallas fortfarande ”Kyrkrena” vilket kanske har med Ekerström att göra?

Som jag skrivit i tidigare inlägg brann samtliga bondgårdar ned 1837. Detta år föddes Erik Jonsson dottersonson till Engman/Forslöf och senare svärfar till Per Olof Lundin i Holm. Hemmanet delades av honom och flera, en del med ”åbyggnad”, sub 2, köptes av bonden Jonas Alsén (1827-1883) från Njutånger. Denna familj ger en historia för sig. Vid laga skiftet i Storbyn 1880 fastställdes att Alséns hemman skulle flyttas till ”Storängen”, övriga bönder ”qvarbor”, se kommande bilder från protokoll.

Om det nu var Alsén eller hans tragiske son Per som flyttade gården eller en kommande ägare vet jag inte. Jonas Alsén dog redan 1883 och hans fru 1881.

Alséns.

 

Som framgår av ovanstående husförhörslängd drabbades familjen av diverse tråkigheter och sonen Per med familj emigrerade till Amerika 1887. År 2003 kom ett mejl från Sydkorea från Alsénättlingen David Anderson, nedan. En tid senare kom ytterligare ett från David med en bild på den nyfödde senaste Alsénättlingen! David arbetar för Boeing Company med hela världen som arbetsfält långt från sina rötter i Storbyn!

forts.

 

Per Alsén visar sig vara en person med en tragisk personlighet och öde. Här i Idenor åtalades han för misshandel, fylleri, oljud och onödiga yttrande och dömdes till tre månaders fängelse. I Amerika lämnade han sedan frun dött 1894 bort alla sina barn. Som framgår av Davids mejl tror ättlingarna att han levde på en fattigstuga 1910.

Efter Alséns kom bl.a. Lars Johan Söderberg och även Anders Olof Högstedt f1866 i Harmånger vars ene son Ruben Högstedt blev handelsman i bygden.

Nedanstående karta som visar gårdarnas markinnehav är avritad av ensamstående ”Jankens Johannes”, Johan Johansson (1852-1928), ägare av Storbyn 1, ”Nybergs”.

 Gården Storbyn 2 flyttades vid laga skiftet ut på ängarna vid södra ”sörra” vägen mot Holm. Den sista vi minns som boende där var August Schilling. Han var hyresgäst i gården. Nu står gården öde. Om det var Erik Jonsson, Alsén eller Högstedt som beordrades att flytta ut gården återstår att lista ut.  Det står naturligtvis i laga skiftes handlingarna.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: