Skip to content

Äldre Idenorsherrar på besök!

april 8, 2012

Klicka på bilderna

 Tja, besöket hos oss i Storbyn var för 20 år sedan och herrarna var fr.v. Erik Åkerlund 1905-1997, Valter ”Valle” Bergman 1903-2003 och Per ”Pelle” Niklasson 1902-1996. Alla blev som Ni ser mellan 92 och 100 år gamla. Många berättelser om livet på det tidiga 1900-talet kom att fastna på band.

Visserligen föddes Erik i Tuna-Hamre men kom att tillbringa större delen av sitt yrkesverksamma liv i Saltvik. Valle föddes och växte upp i Holm och Saltvik men hamnade i slutet av 1910-talet i Iggesund. Där han verkade som mekaniker, smed och tusenkonstnär. Per, min svärfar, föddes på ”Lars Lars-gården” i Hamre där han under sina första trettio år arbetade på sin fars jordbruk. Första traktorn köptes 1925 och innan dess och senare flera bilar. Sedan jobb med timmer och flottning vid Håstaholmen fram till pensionering 1969.

Per tog sitt körkort den 28 mars 1922 och i slutet av året tog även hans far Niklas körkort, ovan. Det gjorde han nog mer för skams skull, det var Per som alltid körde. Han tog senare även trafikkort vilket på den tiden undertecknades av Sveriges kommunikationsministern. Då Anders Örne.

 

Per Niklasson på 1000 cc HD.

Per Niklasson den långe mannen th. här med mjölkleverans till Sem Svenssons mejeri i Fiskarstan!

Den första bilen var en Steower, tysk bil utan bränslepump vilket innebar att man fick backa uppför den branta Vibodlångbacken så att motorn fick bränsle! Tanken låg bak.  På hemvägen från en resa till Mohed tog karbiden i lycktorna slut och de sista milen i mörkret fick stearinljus utgöra belysning. Sedan kom modernare bilar till familjen varav bilden ovan visar en. Här fotograferad i Hamre. I bakgrunden ser man Baeckman/Bladlunds hus intill Delångersgården.

Valle berättar bl.a. om när han fick i uppdrag att följa sin lillebror till mästerlotsen Idén i Hamre för att få två tänder utdragna. Lotsfrun höll i huvudet på pojken och Idén plockade fram en fickkniv ur västfickan, stack ned den obedövat runt tänderna, tog en tång och drog ut dem. Pojken skrek och tårarna rann men sedan var det bara att vandra hem till Holm.

Idén i sin krafts dagar.

   

Mästerlotsen Per Erik Idén f1850 på äldre dar.

 Här nedan ett litet avsnitt av en intervju med Erik 1983. Jag tror att dagens turistvärdinnor vet var Saltvik ligger. I varje fall hoppas jag det!

 

 

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. april 23, 2012 7:55 e m

  Världens bästa morfar var han, Pelle Niklasson. Ja, på delad plats med dig givetvis! 😉

 2. Jan-Olof Zetterberg permalink
  september 10, 2012 9:26 e m

  Mästerlotsen Per Erik Ide´n var min svärfar Göstas FarFar .

 3. september 11, 2012 5:39 f m

  Jan-Olov!

  Din svärfar Gösta kände jag redan från Bil-Lönnbergstiden på tidigt 50-tal. Han gjorde alla elinstallationer i vår sommarstuga här i Storbyn.

  Yngve

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: