Skip to content

Gnarp-Nisse blev en Idenorsprofil

april 17, 2012

Klicka på bilderna!

Nils Erik Nilsson född 1866 i Gnarp, död 1954 i Hamre Idenor.

Nils Erik kom att gå under namnet Gnarp-Nisse i Idenorsbygden. I en tidningsintervju 1950 berättar han om sina år i Idenor. Han berättar att han som 14-åring kom till Lingarö där han drev en tegelfabrik tillsammans med två svågrar. 1891 kom han till Idenor först som sågverksarbetare men sedan som  dräng hos Ol Anners, Hamre 1 (Svedmans). Det har berättats av äldre damer att man i ungdomen var lite rädd för denne kraftkarl! Senare gifte han sig med skeppare Nils Sundqvists dotter Anna Margareta f1868. Då övergick han till fiske vid Vintergatsfjärden tillsammans med Lars Persson. De byggde en stuga (fd Fantenbergs) och köpte sjöbod nedanför stugan av Olle Berg. Detta bör ha varit ca 1903.

Stugan och sjöbodarna här avbildade som trärelief utförd av Bläst-Lars, Ilsbo. Denna finns nu hos Martin Eriksson f1915 boende i Överberge, som själv fiskat med Gnarp-Nisse och även hjälpt honom att bygga en källare vid stugan. Nisse byggde även ett antal ekor varav en syns på reliefen. En finns fortfarande kvar hos nuvarande sjöbodsägare Eje Arborén.

Alla sjöbodarna en gång i tiden! Nu bara de tre yttersta kvar. Gnarp-Nisses stuga.

 Herr och fru Nilsson tillsammans med okänd dam, möjligen Hulda Molarin. Här utanför huset i Hamre som senare kom att brinna ned. Där byggde Bengt Olov Åkerlund sedan ett nytt hus. Nils fungerade också som lokalskribent i HN några år.

Huset ligger ju strax norr om bron över Delångersån mellan Hamre och Sunnanån och från bron kan man fortfarande se den iskällare som Nisse byggde för att förvara fisk. Min svärfar Per Niklasson berättade att han brukade hjälpa Nisse med att frakta is som de sågat upp vid Sveden ned till källaren. Källaren ses till vänster på bilden.

Ån nedanför huset brukade användas vid dop av baptister. På bilden ovan står Nisse med fru och bekanta vid dopplatsen som han ordnat till. Paret blev barnlösa.

Man kan läsa mer om Gnarp-Nisse i häftet ”Från flydda tiders Idenor, del 2, 1999”.

Finns det släktingar i Gnarp som vet något om tegelbruket i Lingarö, som tydligen drevs av Gnarpsbor så ring mig 0650-561098. Eller mejla aronsson2@msn.com.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: