Skip to content

Kronobåtsmän i Idenor del 3

april 27, 2012

Klicka på bilderna!!

Kronobåtsman Jonas Svedman med familj övertar nu torpet i Storbyn efter Nyviks. En tragisk berättelse följer.

Gretas familj i Gnarp 1851.

Efter tragedin 1851. År 1958 flyttade Greta till Idenor.

Första sonen Johan Erik född 1860 förolyckades redan som 3-åring 1863 av våda står det!

För sista dottern Carolina född1883 namnges kolaren Ek som far. Om honom kan man läsa i ett annat båtsmansavsnitt. Det är en historia för sig det!!

https://idenoraronsson.wordpress.com/2017/03/05/kronobatsmanshustrun-greta-johansdotter-svedmans-tragiska-ode/

I denna husförhörslängd ser man Gretas alla barn som blev både moder och faderlös i unga år. Här är även båtsman Jonas Svedmans (han som försvann) efterträdare Carl August Åkerlund f 1867 namngiven. Det är min fru Gun Britts morfar som efter entledigande från kronobåtsmansysslan fick behålla torpet. Och som nu finns i hans dotterdotterdotter Lisas ägo.

Gretas dotter Brita född 1870 hade jag inte följt upp när jag skrev detta men det har jag nu gjort nu 2018-04-04! Hon hamnade först hos bonden Lundenborg i Ulfsta och sedan………….

”sambo” med först Per Erik Bergman f1851 i Hudiksvall vilket resulterade i två barn och sedan  med Johan Leonard Öberg f1849 i Uppsala. De fick tre barn. Nedanstående ”kladd” är ett exempel på snabbforskning för att få ett första begrepp av familjen. Efter detta har nu tre ättlingar kontaktats!

Protokoll som hittades i spånet på torpets vind någon gång på 1940-talet. Greta söker 1880 skilsmässa från sin då sedan åtta år förrymde man Jonas Svedman.

Av detta protokoll från den 16 mars 1885 framgår att Greta äntligen fått skilsmässa beviljad. Detta hade då kungjorts i Rogsta, Ilsbo, Forsa och Tuna kyrka.

Gretas far!

Skarprättaren Jakob Gyll som för övrigt är farfars farfar till förre Volvochefen Sören Gyll fick 128 riksdaler 15 schilling 8 runstycken banco för ärendet! Den avrättade Johan Andersson var far till ”vår” Greta Johansdotter! Greta var 10 år när fadern avrättades.

     Julen 2000 skrev vännen Lennart Ersson om detta.

År 13 september 1885 alltså samma år som hon lyckas bli skild från sin sedan då 13 år förrymde man dör Greta i blodstörtning. Barnen auktioneras ut till lägstbjudande bönder i bygden. Några av flickorna som jag följt upp fick det bra i livet, vad som hände med de emigrerande sönerna är mig förborgat.

Nu 2018-04 har jag även följt upp sönerna vilka nu har ättlingar runt om i landet!

https://idenoraronsson.wordpress.com/?s=b%C3%A5tsm%C3%A4n

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: