Skip to content

Kassajournaler för Saltviks Aktie Bolag åren 1875-1878

maj 14, 2012

Klicka på bilderna!!

Dessa böcker hittades våren 2008 av Sven Bohlin ägare till fastigheten Långgatan 23 i Hudiksvall sittande mellan fasadplankor och timmervägg i samband med reperation. Det antas att fasaden senast byttes omkring 1936.

Jag har skrivit om Saltvikssågen i Idenorsboken och i serien Från flydda tiders Idenor del 7. Sågen byggdes ju 1873 av C.P.Skalin som tämligen omgående gick i konkurs. Då bildades Saltviks AB som existerade just de år som journalerna omfattar innan även detta företag försattes i likvidation. Därefter kom Saltviks Nya AB.

Dessa böcker visar en, åtminstone för mig, okänd spännande epok av sågens historia. Böckerna finns nu i min ägo men kommer förmodligen att hamna på Landsarkivet i Härnösand. Man kan läsa om mängder av affärstransaktioner, köp av virke, av hemman, byggande av Skottsjö kanal, om vilka virkesinköparna var mm. mm. Ansvarig står trävaruhandlaren och inspektorn Olof Hallgren född 1834 i Ljusdal boende på Sanna nr 1 i Hälsingtuna. Han kom 1875 från Njurunda till Sanna.

Som kuriosa kan anges att en av inköparna var Idenorsfödde prästsonen Schjörling senare känd som ”länsman som kom bort” i Delsbo.

Bif några sidor ur böckerna som exempel samt utdrag från Flydda tiders…..

        

Här finns två namn, arrendatorn på Nederberge nr 2 (då ägt av sågen) Johan Kjellenberg f1819 och flottningsförmannen senare skogvaktaren Anders Westerdahl f1843. Westerdahl som byggde sig ett hus i Solberg (”Stick-Pelles”) och som var styvfar till kommunikationsministern Gösta Skoglunds mor Beda.

 

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: