Skip to content

En Idenors ”Biggles” – Olof Rune Glad

augusti 18, 2012

Klicka på bilderna!

Rune Glad född i Wij, Idenor 1919. Han gör här skäl för sitt efternamn!!

Vännen Sten Skalman boende i byn Hallen kom med historien om flygaren Rune Glad, men först lite om var han växte upp.

I förgrunden ser vi ”Ol Jans”, Sjöstrands, ”Nymans” och ”Westins” och på andra sidan åkrarna Glads. Den gården med ett synnerligen idylliskt läge revs för ett antal år sedan. Om jag förstått det rätt är det väl på dessa åkrar man planerar pensionärsbostäder? Nedanstående ”ägarlängd” över Glads, Wij nr 3 tillkom i samband med skrivande av Idenorsboken för 20 år sedan och borde inte publiceras men…………. UPA!

  

Längst ned ser vi Olof Rune 1919 och hans föräldrar Olof och Augusta Hilma (född Sundström i Nianfors men uppväxt i Överberge) Glad. De kom till detta hemman 1916. Före dem familjen Frycklund som då flyttade till Hudiksvall. Föregående ägare Johan Sandström, fd handlare och senare häståkare i stan var gift med Anna Greta Persdotter från ”Per Jans” i Överberge. OSV…

Sten Skalman: ”Rune är kusin med Martin Eriksson i Överberge och hans mor Hilma var syster med min morfar Karl Sundström. Rune började efter avslutad skolgång vid läroverket i Hudiksvall i flygvapnet som pilot, senare flygkapten i Transair. Han tjänstgjorde också för bolaget stationerad i Nigeria.

Jag minns när han tjänstgjorde vid AB Jordbruksflyg i Skåne och kom hem till Wij genom att landa på åkern utanför föräldrahemmet! Vi pojkar cyklade dit och såg på landningen. När han sedan skulle starta igen visade det sig att gräset på åkern var så högt att han inte fick tillräcklig hög fart för att lyfta utan hamnade i slänten in mot övriga gårdar. Propellern knäcktes, en ny skickades upp och monterades, åkern klipptes och den starten lyckades.

Rune var också med och startade Jämtlands Areo med Gunnar ”Spökis” Andersson och är omnämnd i boken ”Spökis-fjällflygaren” av Karl Erik Johansson.”

   Stridsflygaren.

Att Rune Glad levt ett äventyrligt liv visar bl.a. nedanstående artikel som publicerades i Sydsvenskan för tio år sedan.

Rune tillägger:” Vi hade kommit tillbaka från en administrativ kurs och flugit väldigt lite Mustang året innan. Stamförarna på divisionen var i högsta flygtrim, medan jag och Rengheden försökte komma ihåg hur planet skulle flygas. Men divisionen var två man kort och då stoppade de in oss.”

Då 93 år gammal.

 

 

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: