Skip to content

Emigranter från Backen sub 1 år 1901.

oktober 18, 2014

Klicka på bilderna!!

Bild 230

Bild 231

Detta är utdrag från nyutgivna  boken ”Bilder från Långede, en sammanställning av fotografier från 1870 till 1950-talet” skriven av Janne Larsson från just Långede i Delsbo. Larsson ringde mig för några månader sedan och berättade att det fanns en anknytning till Idenor i bokens epilog. Boken finns att köpa eller låna på biblioteken. Jag har tidigare skrivit om Långedesågen i Överberge och även om byn Backen där ovannämnda familj bodde.

Hellbergs

Detta är Backen nr sub 1, ”Hugo Hellbergs” i vår tid. Gården nu riven och ersatt av ett snart färdigt förskolekomplex. Bilden från Bengt Delins arkiv.

Som vi ser ovan besökte Elma vid 85 års ålder sin födelsebygd 1978 tillsammans med barn. Hon var 7 år när familjen emigrerade och mindes fel när hon då hävdade att de bott i större grannhuset, Backen 1 ”Hodells”.  Eller så tyckte hon att detta hus såg tjusigare ut?

 Ca 20 år senare kom barnbarn till hennes syster Signe på besök till ”Hodells” med kort som Elma tagit på huset. Anne Marie Hodell ringde mig då och ville att jag skulle komma och träffa dem eftersom jag forskat om Idenors byar och visste att familjen Andersson bott i ”Hellbergs” hus. De fick därigenom revidera sin släkts bakgrund i viss mån. Vi hälsade på hos nu salig Hugo som då redan var gravt synskadad. De dokumenterade hans hus utan och innan.   

Sju av familjens sjutton (!) barn föddes i Idenor. I bokens epilog kan man läsa om familjens fortsatta öden och äventyr i det stora landet, både mycket tragiska och glädjande händelser. Läsvärt!!  

 

 

 

 

 

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: