Skip to content

Plogning av allmänna vägen 1865.

maj 1, 2016

Klicka på bilderna!!

En handling ur familjearkivet:

Sommaren 2015 630

Sommaren 2015 631

Detta gäller den del av riksvägen, blivande Riks 13, som passerade Idenors sockens gränser med början vid Vibodlångbacken fram till sockengränsen till Hälsingtuna vid nuvarande Dahlqvists bilverkstad.

Sommaren 2015 629

Alltså från denna backe. I bakgrunden ses bondgårdarna i Wij. Bilen på bilden backar upp vilket kan betyda att den saknar bränslepump. Min svärfar Per hade samma problem i denna backe med sin första bil 1921, bränsletanken satt bak i bilen och för att få bränsle till motorn genom självtryck var man tvungen att backa upp.

Av handlingen framgår att den lästes upp av prästen från predikstolen, dåtidens sociala medel! Närvarande vid auktionen var representanter för ploglag m.fl. Auktionsförrättare och protokollförare var rikstadsmannen och bonden i Wik Pehr Eriksson. Protokollet bevittnat av Magnus Larsson i Holm (”Tolvman i Holm”) och Olof Johansson i Backen.

Olof Johansson var bonde på Backen nr 1 (”Hodells”, öster om bygdegården Hällan för min åldersgrupp). Han åtog sig uppgiften mot en ersättning av 235 R rm som motsvarar 15570:- i dagens penningvärde. Han råkar dessutom vara min frus farfarsfarfar! Och stamfar till bl.a. släkten Collinder i Fiskeby som kommer från Backen.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: