Hoppa till innehåll

Byn Åkre – Åkerstam

april 21, 2018

Klicka på bilderna!!

Jag fick denna bild från Olle Åkerstam på Norr Mälarstrand i Stockholm idag. Olle som är son till Olof Gunnar Åkerstam som var född i Enånger 1906 men från år 1913 uppväxt på denna gård i byn Åkre. Olof Gunnar kom tidigt till Stockholm där han verkade fram till sin bortgång år 2000. Vi hade en hel del kontakt i samband med att jag arbetade med Idenorsboken 1991-92. Gården är sedan länge riven och på platsen byggde paret Trybom ett nytt hus år 1988.

 

Med fotot kom bif text som satt på baksidan av kortet.

I husförhörslängderna ser vi att släktnamnet Åkerstam kom till 1915. Erik och Helena Åkerstam fick tre söner, Erik Einar 1893-1986, Jonas Edvard 1905-1959 och Olof Gunnar 1906-2000. Erik Einar ingenjör och manufakturhandlare, han drev dessutom Hotell Nordanstig med annex vid Bergmansparken tillsammans med Anna Bergman, Jonas Edvard bilhandlare, vid Salutorget om jag minns rätt, skulle tro att det är hans tjusiga bil som står framför huset och Olof Gunnar var socionom och verksam inom Stockholms stads administration som personalintendent vid barnavårdsnämnden. I Hfl tituleras Gunnar tidigt 1.e kammarskrivare. Släktens familjehistoria må skrivas av någon ättling. Namnet är ju unikt!

https://idenoraronsson.wordpress.com/2011/05/11/byavis-4-akre/

Ovanstående från Idenorsboken ger lite mer om byns historia och visar att Åkerstams hemman övertogs av familjen Svedin. Jag antar att de flesta som nu bor i området inte vet att de bor på byn Åkres ägor.

 

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: