Hoppa till innehåll

Kastellholmen

september 14, 2013

Klicka på bilderna!!

HT 188

Se Kastellet! Från Blombergssons tavla 1860.

Ön som ligger där i fjärden mitt emellan Idenor och Hudiksvall tillhörde tidigare Hälsingtuna. I bouppteckningen efter handlaren och skeppsredaren Anders Åström 1842 kan man läsa att ”han ägde 3/4 av Kutharet” (det gamla namnet på Kastellholmen). Han ägde då även ”hemmanet Åvik Nr 1 i Tuna socken”.

Landhöjningen har inneburet att ön ökat i omfattning och nu utgör en grönskande oas mitt i stadens inlopp. 1800-talets sjötransporter  med segelfartyg som lossade sin barlast vid ön har också bidragit till dess utbredning. Idenor bidrog 1791 till att förse ön med salutkanoner som tre år tidigare hade placerats vid Batteriudden i Saltvik. Därav namnet Kastell. Kanonerna flyttades ju senare till Köpmanberget.

En fråga dök upp förra veckan om barlasterna har medfört att främmande växter kommit till ön? Eftersom vi i Idenor har tillgång till en kvalificerad botaniker, Enar Sahlin, gift med Gardin-Georg Skoglunds dotter Margareta kontaktade jag honom. De är sommarboende i Holm och på Truthällarna men annars Hindåsbor. Enar har ett förflutet på Göteborgs botaniska.  Han har ju också för två år sedan tillsammans med den kände skogsaktivisten Anders Delin kartlagt Grinnöns växtlighet. Det resulterade i 52 olika arter som finns redovisade i denna blogg under Grinnön den 4 juni 2011 som sista inlägg.

Gunnar Sundblad som först kom med växtfrågan ordnade båt och vi åkte över till en nu mycket tilltalande och välordnad ö. Enar noterade minst tre arter som kan härledas till barlast men skall nästa sommar göra en noggrannare kartering. Och så några bilder tagna vid besöket.

HT 189

HT 202Enar Sahlin

HT 193

HT 192

HT 200

Enar Sahlin och Gunnar Sundblad.

HT 201

 

 

 

Skeppsbyggeri i Hudiksvall

Lämna en kommentar